Vägrar slakta sin renhjord - överklagar länsrättens dom

Flera renägare i Ruvhten Siijte måste minska sitt renantal, enligt en dom i länsrätten. Mattias Kant måste slakta 360 renar och får endats behålla nio renar. Men han tänker överklaga domen.

Länsrättens dom följer det beslut som samebyns majoritet tagit och dom som måste slakta flest renar är bröderna Kant. Mattias och David Kant åläggs minska sina renantal med flera hundra renar och får endast ha kvar nio renar.

Men Mattias Kant tänker inte slakta bort sin renhjord utan han tänker överklaga domen.

- Jag tycker det är odemokratiskt och dessutom strider det mot civilrätten, säger Mattias Kant.

Han är en av 11 renägare i samebyn som måste minska sitt renantal. Bakgrunden är att samebyn har en renantal som överstiger det av länsstyrelsen fastställda högsta renantalet för hela samebyn. Därför beslutade länsstyrelsen att samebyn måste minska sitt renantal.

Ruvhten Siijte har sedan årtionden dragits med interna problem och samebyn är uppdelad i två läger. Mattias Kant och hans bror David hör i dagsläget till minoriteten och i syfte att minska renantalet för samebyn har majoriteten beslutat vika som ska slakta ner sina renantal. Värst drabbas bröderna Kant som inte får ha mer än nio renar var.

Överklagar domen

Länsstyrelsen har i sitt beslut följt samebyns beslut. Vilket innebar att Mattias måste slakta över 360 renar och hans bror David måste slakta cirka 500 renar. Men bröderna Kant tänker inte rätta sig efter beslutet eftersom det innebär att de måste avveckla sin renskötsel, och då står de utan inkomst, enligt Mattias Kant.

- Ja, jag blir ju arbetslös.

Bröderna Kant har länge kämpat för fullvärdigt medlemskap i samebyn men har inte fått det. Själva menar de att de tillhör samebyns urfolk och att de därför har stöd för sin sak i den gamla Lappekodicillen. Därför tänker inte Mattias Kant minska sitt renantal till endast nio renar.

- Jag kommer till att börja med överklaga länsrättens dom och sedan får vi väl se vad som händer.

Håkon-Isak Vars
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".