Temakväll i SVT om samer

Ikväll, måndag, sänder SVT:s Kunskapskanalen ett temaprogram om samerna. En av deltagarna är Isabel Pavval, en ung tjej från Jokkmokk.

Enligt Isabel Pavval är det viktigt att det görs temaprogram om samer.

- Efter att ha gått på olika skolor både i Umeå och Stockholm, så har jag upptäckt vilken enorm brist det är på information om oss samer, säger Isabel Pavval.

Herbert Neuwirth på produktionsbolaget Tacomas säger att syftet med temakvällen är att se vad det betyder när man ger ett språk statusen som officiellt minoritetsspråk, och räcker det bara att ge status eller måste man följa upp det.

Herberth Neuwirth säger att målgruppen för temakvällarna är den breda allmänheten.

- Vi vill uppmärksamma dom ”små” språken. Problematiken kring dom. Och om det behövs mer pengar och uppmärksamhet kring språken, säger Herberth Neuwirth.

I temaprogrammet samtalar Isabel Pavval och andra deltagare bland annat om hur det var att komma tillbaka till det samiska samhället efter att ha varit utanför ett tag.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista