Skolverket satsar på samiska språket

Skolverket satsar på distansundervisning i samiska som modersmål, i kommuner där det idag inte finns lärare.

Regeringen har gett extra medel om 10 000 000 kronor till Skolverket för att utveckla läromedel för minoritetsspråken. Samiskan får ca 1,5 miljoner kronor.

Skolverket har tillsammans med Sameskolstyrelsen beslutat hur pengarna ska användas.

Enligt Mats Wennerholm, som samordnar uppdraget på Skolverket så handlar den största delen om att ta fram nya skönlitterära texter samt att översätta texter som man saknar i sameskolorna och för dom samisktalande eleverna.

- En annan del som vi arbetar med är att göra kurser för distansundervisning, så att man då ska kunna läsa samiska även om man inte har en lämplig lärare i kommunen, utan man ska kunna läsa via distans, säger Mats Wennerholm.

Undervisning dagtid

Undervisningen sker under skoldagen i den ordinarie skolan, med stöttning av personal som finns där och med lärare på distans.

Sydsamiska språkbad
Även satsning på sydsamiska kommer att ske. I samverkan med Norge ska man ha en språkbadsaktivitet för elever som talar sydsamiska eller vill utveckla sin sydsamiska. Ytterligare en del är att ta fram mer digitala resurser och mötesresurser på ’tema modermål’. ”

Bakgrunden till att regeringen avsatt pengar är att att Europarådet har, sedan Sverige skrev på dom traktaten som gäller dom nationella minoritetsspråkens rättigheter, påpekat att det finns mycket kvar att göra. Bland annat inom just läromedelsområdet, för att Sverige ska kunna leva upp till språkkonventionen om rätten till sitt modersmål.

Anna-Maria Ahlen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista