Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker kräver Sametingets agerande i konflikten inom Ruvhten sijte

Publicerat tisdag 14 oktober 2008 kl 09.21

Sametinget måste ta ett större ansvar när det gäller rennäringsfrågor. Det kravet riktar sametingsledamoten Lars Jonas Johansson. 

Politikerna måste nu agera mot att vissa renägare i Ruvhten sijte tvingas upphöra med sina renskötselföretag, det säger sametingspolitikern, Lars Jonas Johansson.

Det är näst intill korrupt att en samebymajoritet med hjälp av myndigheter kan slå undan andra renskötselföretagare inom samebyn, menar Lars Jonas Johansson, sametingsledamot.

Det är beslutet inom Ruvhten Sijte att bröderna Kant måste slakta bort sina renar, som Lars Jonas Johansson är upprörd över. Johansson menar att majoriteten i samebyn missbrukar lagen.

Och nu vill Lars Jonas Johansson att sametinget agerar i frågan.

Försvarar beslutet
Men ordförande i Ruvhten sijte, Edvin Rensberg, försvarar samebyns beslut. Rensberg säger att bröderna Kant inte deltar i det dagliga arbetet inom samebyns renskötsel.

- Vi har agerat utifrån det regelverk som finns, säger Edvin Rensberg. Och han medger att det finns även andra som inte deltar fullt ut i samebyns renskötselarbete.

- Men inte lika markant som bröderna Kant, säger Rensberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".