Rädsla för att tvångsmetoder ska sprida sig

Efter ett majoritetsbeslut i Ruhvten sijtu, med stöd av länsstyrelsen i Jämtland, tvingas nu sex renägare att tvångsslakta sammanlagt 880 renar. Det finns en stor oro bland de renägare i Ruvhten siijte som tvingas tvångsslakta sina renar att samma metoder kommer att användas i fler samebyar.

Torbjörn Rensberg är en av renägarna i Ruvhten siijte och han är orolig för att samma metoder nu kommer att användas i fler samebyar. Majoritetsbeslut som kan tinga renägare att upphöra med sin näringsverksamhet, mot sin vilja.

– Får det här genomslagskraft så är det ingen i någon sameby som sitter säker. Man gaddar ihop sig mot några enskilda i en sameby och så kan man i praktiken sparka ut vem som helst, säger Torbjörn Rensberg.

En av de drabbade
Torbjörn Rensberg är renskötare i Ruvhten Siijte, och är en av dem som är direkt drabbad av majoritetsbeslutet. Hans son och dotter får enligt länsstyrelsens beslut bara ha nio renar var.

Ruvhten Siijtes höga renantal är en av orsakerna till tvångslakten, totalt ska samebyn minska renantalet med 880 renar.

Hoppas på reaktion
Majoriteten i samebyn har beslutat att minoriteten ska slakta, eftersom de anser att dem i minoriteten inte har deltagit aktivt i renskötandet.

Torbjörn Rensberg, som själv tillhör minoriteten, tycker att alla renägare borde få en procentuell andel av antalet renar som ska tvångsslaktas, istället för att tvinga ett fåtal att slakta. Nu är Torbjörn Rensberg rädd att även andra samebyar ska göra likadant.

Det här kan drabba vilken renskötare som helst, och nu hoppas han på att folk ska få upp ögonen.

– Jag har hört från folk jag pratat med att dom är livrädda för att ingen kan känna sig trygg i någon sameby. Man kan inte tänka sig att till exmpel köpa ett hus för du vet inte vilka inkomster du kommer att ha. Det ödelägger ju allt. Du kan aldrig känna dig trygg på någonting, säger Torbjörn Rensberg, renskötare i Ruvhten Siijte.

Per-Josef Idivuoma, SR Sameradion
per-josef.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista