Arvidsjaur

Kommuner förhalar undervisning i samiska

Halva höstterminen har gått på grundskolorna i Sverige. Men modersmålsundervisningen i samiska lyser med sin frånvaro i flera kommuner.

Arvidsjaurs kommun är en av de kommuner där man inte kommit igång med undervisningen direkt vid terminsstarten.

Jenny Granberg har barn i skolan i Arvidsjaur, och hon är upprörd över hur kommunen sköter modersmålsundervisningen i kommunen.
 - Jag tycker det är bedrövligt, riktigt dåligt.

Tidigare år har föräldrarna fått anmäla sina barn för modersmålsundervisning i samband med skolstarten på hösten. Men de har aldrig tagit så lång tid innan undervisningen kommer igång, såsom det gjort i år, enligt Jenny Granberg. Hon anser att undervisning i samiska ska komma igång samtidigt som dom övriga ämnena startar.

Liknande i andra kommuner
Det är inte bara i Arvidsjaur som undervisningen inte kommit igång, även i Sorsele, Lycksele och Umeå kommuner, har inte utbildningen startat i samband med skolstart.

Enligt Sameradions tidigare samtal med rektorn i Arvidsjaur, Kristoffer Granberg, har man varit pålagd att först på hösten kolla vilka elever som finns, och därefter söka lärare. Anledningen är enligt Granberg att barnen kan ändra sig under sommaren.

Men när sameradion gör den bandade intervjun har man ändrat uppfattning.
Och lovar nu att man ska ändra de tidigare rutiner när det gäller modersmålsundervisningen.
 - Vi har lärt oss en läxa. Och kommer inte att göra så till nästa läsår, säger rektor Kristoffer Granberg.

Den här veckan kom man igång med modersmålsundervisning i samiska på grundskolorna i Arvidsjaurs kommun.

Jenny Israelsson Skoglund
jenny.israelsson-skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".