Rennäringslagen, grunden till osämja i Ruvhten siijte

Grunden till osämjan i Ruvhten siijte beror på rennäringslagen som tillåter att samer med olika renantal ställs mot varandra och begär länstyrelsen hjälp för att utrota varandra. Det hävdar Nils Walkeapää, RUSA, rätten urfolk samerna.

Nils Walkeapää är förskräckt över att samerna själv använder rennäringslagen mot varandra. Han anser att samer ska stötta varandra och hänvisar också till gamla samiska ordspråk om hur man ska förhålla sig till varandra.

Inte myndigheten Sametingets sak
Lars Ove Jonsson är ansvarig chef för rennäringsfrågor på myndigheten Sametinget. Men dom har inte ansvaret för beslut som rör slakt beslutade av länsstyrelsen i Jämtland.

- Länsstyrelsen har handlagt den här frågan. Och det är ingenting som vi kan lägga oss i, säger Lars Ove Jonsson.

”Politikernas roll att rätta till”
Det är länsstyrelserna som fastställer högsta tillåtna renantal i samebyarna. Den uppgiften överfördes inte till Sametinget när sametinget fick utökat ansvar för rennäringsfrågor, trots att önskemålet fanns från samiska politiker att även få beslutanderätt över renantalet i samebyarna.

- Det är självklart för sametingspolitiker att se till att brister i lagstiftningen åtgärdas, säger Bror Saitton, samelandspartiet.

Men Nils Walkeapää vill även se att den privata äganderätten tas på allvar när det gäller rennäringsfrågor.

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista