Luleå

Liet Lávlut synliggör minoritetspråken

Minoritetsspråk-sångtävlingen Liet-Lávlut fyller en viktig funktion för bevarandet och stärkandet av dom europeiska minoritetsspråken. Det menar Sonia Parayre, sekreterare i expertkommitten för europarådets språkkonvention.

I samband med Liet Lávlut firar man tioårsjubileum av Europarådets konvention för bevarande och stärkande av minoritetsspråk, som antogs för tio år sen.

Hittills har 23 av 47 länder anslutit sig till konventionen.

Enligt Sonia Parayre så skyller dom länder som inte anslutit sig på att det skulle innebära för stora kostnader och att det är för komplicerat att ändra lagar och regler för att anpassa sig till kraven i konventionen.

Nya språk
Bland dom länder där språkkonventionen antagits så har man upptäckt nya språk och på de flesta håll har minoritetsspråken fått ett lagligt skydd och rättigheterna att använda och lära sig språken har stärkts.

När det gäller minoritetsspråk så är ungdomarna en prioriterad grupp och Sonia Parayre menar att Liet Lávlut följer intentionerna med språkkonventionen eftersom tävlingen synliggör minoritetsspråken och visar att det finns ett värde i att bevara och använda sig av språken.

Stor betydelse
En av deltagarna i årets Liet Lávlut är gruppen Yr Annioddefol  som består av fem ungdomar i 18-årsåldern. Dom kommer från Wales i storbrittannien. En av bandets medlemmar, Gruff Vaughan, håller med Sonia Paareijr om betydelsen av Liet Lavlut.

- Det är vårt förstaspråk och det finns ingen anledning för oss att sjunga på exempelvis engelska säger Gruff Vaughan

Gruff Vaughan berättar att det är populärt bland ungdomar i wales att kunna wailsiska - bland annat så är språket obligatoriskt i skolorna och det görs i övrigt stora ansträngningar för att bevara och utveckla språket

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista