Samepastor vill bygga nätverk för urfolksteologi

Kyrkorna måste ta till sig den samiska kulturen och skapa en samisk teologi. Hur denna teologi ska utformas diskuteras just nu på konferensen ”Tecken, tro och tolkning - urbefolkningsteologi i dialog” som arrangeras av teologiska högskolan Stockholm och Missionsförbundet.

Samepastorn i missionskyrkan Gerhard Willhelmsen är initiativtagare till konferensen. Han säger att samiskt kyrkoliv överhuvudtaget är ganska nytt i Sverige

- Tanken att man kan använda sig av samisk kultur i det kyrkliga är ganska nytt. Det börjar i det praktiska, att använda samiska sånger och sånt. Men sen stöter man på frågor: kan man göra så här i kyrkan? Om man kan det, varför kan man det, eller varför kan man det inte? Det blir diskussioner.

- Då känner jag ett behov av att vi måste tänka teologiskt kring det här. Vad innebär det att vara kyrka i en samisk miljö, i en urfolks miljö? Det var väl så att tiden är mogen nu, säger, Gerhard Willelmsen

Skapa nätverk
Gerhard Willelmsen hoppas att den här konferensen ska mynna ut i att ett nätverk för urfolksteologi grundas, ett nätverk som är öppet för alla oavsett kyrklig tillhörighet.

- Det skulle vara roligt om vi kunde bygga ett nätverk av olika teologiska institutioner och människor. Samiska grupper som på något sätt arbetar vidare med det här. För det kommer inte att vara färdigt i övermorgon. Det här är bara början på en lång resa, säger Gerhard Willelmsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".