1 av 9
Elin Kåven
2 av 9
3 av 9
Mordens pianist
4 av 9
5 av 9
Jelte posthiumus & Pilatus pas
6 av 9
Mordens, Liet-lávlut 2008
7 av 9
Mordens, Liet-lávlut 2008
8 av 9
Jelte posthiumus & Pilatus pas
9 av 9
Spasulati, arbereshe-albanian, Italien
Luleå, Liet-lávlut: Ole Isak Mienna

Elin Kåven orolig - kunde inte öva idag

Problem för Sápmi: Elin Kåven kunde inte vara med i dagens soundcheck. Frisland däremot är nöjd med sina övningar idag på kulturens hus i Luleå.

Om ett dygn är det dags för årets stora kulturevenemang för Europas minoritetsspråk i Luleå och direkt i Sveriges Radio P2 samt webbradion SR Sápmi.

Sápmis representant Elin Kåven vandrade oroligt på kulturens hus, både irritationer i halsen samt att hon inte kunde delta i dagens övningar var orsaken.

Bandet kommer först i morgon, berättar hon. Bandmedlemmarna är nämligen upptagna med andra uppdrag idag. Hon har dessutom bytt ut hela vinnarbandet från Sámi Grand Prix. Från 7 bandmedlemmar till 3, berättar hon.

- Låten är annorlunda nu men lika bra, säger hon.

Frislands bidrag i årets Liet Lávlut står gruppen Jelte Posthumus & the plastic band för. De är bäst, tycker en journalist från Frisland som punktmarkerar bandet.

Vi vet att åtminstone att våra familjer och släktningar tycker att vi borde vinna, säger bandets vokalist. Bandet var jättenöjda efter sitt soundcheck och tyckte att lokalerna var hur bra som helst.

Mordens från Mordvinian i Ryssland kommer nog kanske med det bidraget som sticker ut mest i årets Liet-lávlut. Piano, fiol och operaliknande sångkonster står det för.

Carnicats från Italien representerar Friulian i tävlingen. Från opera till rap, kanske man kan säga om man jämför med Mordens.

Delar av Spasullati, språket arbereshe-albanien från Italien.

Fotograf och reporter: Ole Isak Mienna, SR Sámi Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista