Kiruna

Reglemente ska förbättra samisk samverkan i Kiruna kommun

Reglemente för hur samverkan mellan samerna och Kiruna kommuns politiker ska ske är under upparbetning. Mötena som hålls några gånger per år, har tidvis bojkottats av flera samebyar.

Ett nytt reglemente som skall styra hur samverkan mellan samerna och Kiruna kommun ska ske, får sin grund från internationella konventioner bl a. konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter.

Ranghild Svonni från sámilistu, är en av dom som arbetat med utkastet.

- Med dagens utformning av reglementet så lever den inte upp till dom internationella folkrättsliga konventioner som styr hur samrådet med samerna, som urfolk, som etnisk minoritet ska gå till, säger Ragnhild Svonni.

Gemensamt intresse

Ann Catrin Fredriksson, kommunchef är positiv till att ett nytt reglemente tas fram om samverkan mellan kommunen samerna.

- Vi har ett gemensamt intresse i att skapa ett organ där man tar hänsyn till dom förpliktelser vi har om samråd i alla frågor, inte bara rennäring, säger Ann Catrin Fredriksson, kommunchef i Kiruna.

Per Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".