Det är svårt att få tillbaka dom gamla böckerna, säger Kristina Holmgren.
Jokkmokk

Värdefulla böcker omöjliga att återskaffa

Fem år efter den stora biblioteksbranden i Jokkmokk saknas fortfarande många av de värdefulla böcker som förstördes under branden. Stora delar har gått att återställa, men inte alla de böcker som tillhörde de äldre, lokala samlingarna, däribland äldre samisk litteratur.

Upp emot hälften av alla böckerna i Jokkmokks bibliotek förstördes under branden 2003. Mest hårt gick elden åt den så kallade Jokkmokkssamlingen, lokala författare och gamla samiska böcker, som biblioteket hade samlat under åren.

Letat aktivt
Jokkmokks bibliotek har sedan dess varit i kontakt med antikvariat, andra bibliotek och alla som kunnat ha exemplar kvar av de sällsynta böckerna, säger bibliotekarien Kristina Holmgren.

- I och med att vi har letat aktivt har vi fått tag på en stor del, men det är klart att som det var tidigare kan det aldrig bli igen.

Skänkt böcker
En del av böckerna har frystorkats, restaurerats och bundits om. Många lokala författare har skänkt nya böcker. Men många böcker av till exempel Ernst Manker och Philip Hultblad har biblioteket nu lagt på hyllan.

- Men det finns alltid i bakhuvudet, så ser vi någon titel brukar vi försöka få tag på en ny upplaga. Men just de här gamla böckerna är svåra att få tillbaka, säger Kristina Holmgren.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".