Kvinnoforum kämpar om flaggdag

Samiskt kvinnoforum har länge velat att Elsa Laula Renbergs födelsedag ska bli officiell samisk flaggdag, och nu ställer de sig undrande till varför Samekonferansen inte tar upp ämnet på nästa veckas möte i Rovaniemi.

Samiskt Kvinnoforum har redan i år 2000 föreslagit Elsa Laula Renbergs födelsedag som samisk flaggdag, och samma förslag gavs även förra året men Samerådets ledare vet ännu ingenting om det, skriver Samiskt Kvinnoforum i ett pressmeddelande.

- Vi tror inte att någon är emot förslaget, men att det däremot är ett formalitetsproblem att åtgärda det, säger Samiskt Kvinnoforum.

Elsa Laula Renberg var en de som tog initiativ till den första samekonferansen i Trondheim den sjätte februari 1917, datumet som ligger till grund för samernas nationaldag.

Den nya flaggdagen skulle enligt Samiskt kvinnoforum vara den 29:e november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista