Luleå

Gemensam organisation för urfolksjournalister är under bildande

En gemensam organisation för alla urfolksjournalister är på gång. En gemensam organisiation kan vara till stöd för urfolksjournalister i deras dagliga arbete, tror ordförande för samiska journalister.

Samiska Journalistförbundet höll sitt årsmöte under den gångna helgen i Luleå och man beslutade bland annat att välja en representant till en interimstyrelse som ska se över bildandet av en gemensam organisation för urfolksjournalister.

- Urfolksjournalister borde samlas i ett gemensamt förbund. i USA finns Naya urfolksjournalistförbundet och på Grönland finns ett förbund. Det är bra att kunna träffas och utbyta erfarenheter om hur det är att arbeta som urfolksjournalist, säger Sara Ellen Anne Eira

Sara Ellen Anne Eira säger också att i det gemensamma journalistförbundet kan man lära sig av varandra eftersom urfolksjournalisterna arbetar i olika vardagsmiljöer och att hon hoppas att gemensamma förbundet kan startas 2009.

Ny internetsida
SJS årsmöte beslutade också att öppna en internetsida, samijournalista.org, så att man kan informera medlemmar och andra intresserade om vad förbundet jobbar med och så att folk som besöker sidan kan ställa frågor till journalistförbundet.

Inom en månad beräknas sidan vara tillgänglig.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".