Oro för nytt förslag om strandskyddsregler

Det förslag om nya strandskyddsregler som nu utarbetas i regeringskansliet riskerar att göra allemansrätten vid våra stränder till ett minne blott. Det skriver Naturskyddsföreningen, Svenska Turistföreningen och Världsnaturfonden i en ny rapport som presenteras idag.

I förslaget från miljödepartementet sägs att det skall bli lättare att få dispens i så kallade ”områden för landsbygdsutveckling”, och svårare att få dispens i övriga områden.

Men Svenska Turistföreningen är kritisk till förslaget.
- Vi menar att kommunerna inte ska få rätt att ge dispens i områden som riksdagen har ansett vara av riksintresse för naturvård och friluftsliv, säger Torgny Håstad, ordförande i STF

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista