Kjell-Åke Aronsson, museichef på Ájtte. Foto: Elin-Anna Labba
Jokkmokk

Nytt naturrum visar värdefulla fornlämningar

Området för det nya naturrummet i Stora sjöfallet innehåller många värdefulla fornlämningar, som visar på den samiska historien 7 000 år tillbaka i tiden. Det visar de inventeringar som Ájtte museum gjort på uppdrag av länsstyrelsen.

- Området ger en belysning och ett perspektiv på den samiska kulturens historia från forntid fram till idag, säger Kjell-Åke Aronsson, museichef på Ájtte.

Funnit barktäkt
Det rör sig om allt från bosättningar och eldstäder, till spår efter dammbyggena och den första turismen. Arkeologerna har bland funnit så kallad barktäkt, spår från platser där samer under århundraden tagit bark för föda och för att linda in sentråd.

- Det är ovanligt för de flesta skogar är påverkade av skogsbruk, och då finns inga gamla träd kvar, säger Kjell-Åke Aronsson.

Lappviken
Området kring Stuor Muorke, Stora sjöfallet, har till skillnad från andra platser kring Stora lule älv inte lagts under vatten. Lappviken, som platsen för det nya naturummet kallas, är därför ovanligt välbevarad.

Ájtte ska nu lämna förslag på olika besöksmål, som ska ligga i anslutning till det nya naturum Naturvårdsverket ska bygga. Sammantaget blir platsen ett informationscentrum för världsarvet Laponia.

- Jag tycker man får en väldigt intressant historisk bild som är väl värd att visa upp för besökare, säger Kjell-Åke Aronsson.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista