"Det finns mycket kvar att göra för samerna"

I samband med Liet Lávlut festivalen i Luleå anordnades en minoritetsspråkskonferens och Sonia Pareyre, sekreterare i expertkommittén för europarådets språkkonvention, säger att samernas situation är olik mot andra minoriteter men att staterna ändå borde skydda samernas rättigheter bättre.

Sonia Pareyre säger att när de träffar folk som talar minoritetsspråk så kan man se att de lider, då dem inte uppmärksammas alls.

- Folk i dessa länder tror att de inte har några problem, då de tillhör samma land, men det är precis tvärtom. Ofta får de ingen utbildning på sitt språk och har inte tillgång till egna medier och kan inte använda sitt språk offentligt, säger Sonja Pareyre

Lobbat bra
Sonja Pareyre menar också att samerna har en annan situation då de har egna sameting i tre av fyra länder och att man har lobbat bra inom olika instanser som tex FN,

- Men samerna har fått kämpa länge för deras kultur, identitet, marker och språk och kampen är inte över än, det finns mycket kvar att göra. Så staterna borde gå ännu längre för att skydda samernas rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista