Giron

Konsult föreslås lösa problemen på sametingets kansli

Det råder svåra motsättningar på sametingets kansli. Nu vill styrelsen anlita en utomstående konflikthanterare för att lösa problemen.

- Det ger ett lägre förtroende för sametinget när man inte lyckas hantera de interna problemen på ett bra sätt, säger Anders Kråik, viceordförande i sametingets styrelse.

Problemen på sametingets kansli uppdagades i början av året då kanslichefen Ulla Barruk-Sunna kritiserades hårt för sin arbetsledning och stora delar av personalen sa sig må dåligt på jobbet.

Efter en arbetsmiljökartläggning erbjöds personalen stödsamtal via företagshälsovården, garanterad anonymitet utlovades från kanslichefen.

Konflikt i dagens ljus

Men i ett brev till styrelsen alldeles nyligen skriver kansliets fackombud och skyddsombud att de har fått veta att kanslichefen Ulla Barruk-Sunna har frågat företagshälsovården om vilka som varit på stödsamtal och vad de har pratat om.

Kanslichefen och fyra underchefer ifrågasätter i sin tur i ett brev fackförbunden SACO:s och ST:s arbetssätt att utan förvarning ta upp frågan i ett öppet brev. Dessutom hävdar cheferna att facken under ett arbetsmiljömöte ignorerat kanslichefens version om det inträffade.  

Anders Kråik har velat att styrelsen skulle ingripa tidigare men säger sig inte ha fått stöd för det i styrelsen.

- Med facit ihand skulle styrelsen ha tagit ett ansvar långt tidigare.

Styrelsen tar över

Ingen av fackombuden eller kansliets underchefer vill kommentera saken för sameradion och vi har inte heller lyckats nå kanslichefen Ulla Barruk-Sunna.

Med anledning av dom här senaste turerna höll sametingets styrelse ett extrainkallat krismöte igår kväll.

Som en första åtgärd föreslår man en utomstående konsult för att komma till rätta med problemen - enligt Kråik tar styrelsen i och med det här över ansvaret gällande dom interna problemen på kansliet.

- Sedan kan man ju tolka om det är misstroende eller inte mot kanslichefen, men styrelsen gör ju sin bedömning utifrån att styrelsen har det yttersta ansvaret när det gäller arbetsmiljön.

Facken ska godkänna

Förslaget på utomstående hjälp ska nu presenteras för fackombuden och en förutsättning är enligt styrelsen att de går med på en sådan lösning.

På torsdag eftermiddag har sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer ett möte med facken på kansliet i Kiruna.

Baer vill inte ge några som helst kommentarer innan han pratat med facken.

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista