I västvärlden är det många som vänder sig bort från kristendomen och till urfolkens traditionella trosvärld, säger Terry LeBlanc Foto: Anna-Maria Ahlén

"Urfolk kan erbjuda en förbättring av den västerländska kyrkan"

Urfolkens lära om gud kommer att förnya kristendomen. Det menar MicMaq indianen Terry LeBlanc, som var med på konferensen ”Tecken, tro och tolkning - urbefolkningsteologi i dialog”.

- Utifrån det sätt som urfolken skapar teologi, utifrån vårt sätt att tolka bibeln, från vår filosofi som bygger på vår världsbild tror jag att vi kan erbjuda en förbättring av den västerländska kyrkan. Vilket den är i desperat behov av, säger Terry LeBlanc

Förnya kristendomen
Han tror att det kommer att förnya kristendomen. Det finns redan urfolksmissionärer som kommer till Europa med kristendomens glada budskap, till européerna som har glömt det, säger Terry LeBlanc

- I västvärlden är det många som vänder sig bort från kristendomen och till urfolkens traditionella trosvärld.

Har brister
Terry LeBlanc ser det som ett uttryck för att den västerländska tolkningen av kristendomen har brister. Han menar att den är alltför inriktad på att skapa nytta för individerna och att den glömmer helheten.

- Från ett urfolksperspektiv säger vi att hela skapelsen är lika viktig för Gud, att Gud bryr sig om hela skapelsen. Ur detta kommer förnyelse av kristendomen, det är inte som den nyttoinriktade kristen domen som finns i väst, utan det är en holistisks syn på världen.”

Det är när urfolkens traditionella värden, seder och kunskaper möter en levande kristen tro som förnyelsen av kristendomen uppstår, avslutar Terry LeBlanc.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".