Jokkmokk

Kritik mot rapport om diskriminering av samer

Diskrimineringsombudsmannens rapport missar det som är grunden till diskrimineringen av många samer. Den kritiken fördes fram när DO under veckan besökte Jokkmokk för att ta emot synpunkter på rapporten om diskriminering av samer.

En av dem som varit med i DO:s arbete och väntat sig en mer grundlig genomgång av diskriminering, är Gun Aira, lärare på sameintegreringen på Östra skolan i Jokkmokk:

- Dom har rört i dom ämnen som är allmänna och lite lättare att ta på. För att kunna göra resten bra så måste man ha början från grunden, säger hon

Första steg
Gun Aira anser att rapporten gått förbi dom traditionella samiska näringarna, som renskötsel, jakt och fiske. Går man in djupare på samhällets syn på till exempel renskötsel är det svårt att få en heltäckande bild av diskriminering av samerna, anser hon.

Kritiken har förts fram av flera deltagare på DO:s möte i Jokkmokk. utredaren Björn Brodin säger att dom tar med sig det i sitt fortsatta arbete.

- Vår ambition från DO är och har varit med en här rapporten att det ska vara ett första steg som ska ligga till grund för vårt fortsatta arbete. Vi är medvetna om att rapporten inte på något område gör en djupdykning, utan är tänkt att ge en mer generell bild av diskriminering av samer.

Mer delaktiga
Nästa steg för DO kan därför bli att fördjupa sig kring ett visst samhällsområde. Från samiskt håll har man också lyft upp brister i äldreomsorg och skola som viktiga ämnen.

Det centrala enligt DO är att samerna måste bli mer delaktiga i beslut som rör dom. Inte minst i dom kommuner i Norrbotten som redan i dag är samiska förvaltningskommuner.

Sprida kunskap
Heidi Piikarainen som tillsammans med Björn Brodin sammanställt rapporten säger att det handlar om att sprida kunskap om att vilka rättigheter lagstiftningen kring diskriminering ger.

- Ett syfte med det här arbetet är också att få in fler anmälningar och på så sätt driva samers rättigheter i domstol, säger Heidi Piikarainen

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista