Roavvenjárga

Kansliproblemen inget för plenum

Sametingets plenum i Rovaniemi kommer inte att behandla arbetsmiljöproblemen på kansliet. Ett försök att få upp det som extra ärende gjordes när plenum inleddes, men förslaget avslogs.

Arbetsmiljöproblemen och den senaste tidens konflikt mellan facken och kanslichefen på sametingets kansli föreslogs som extra ärende på plenum i Rovaniemi.

Det var Mikael Jakobsson från partiet samerna som klev upp i talarstolen och ville få med punkten på dagordningen. Men min geaidnus ledamot Olof T Johansson protesterade omgående.

- Det är en principsak för mig, sade Johansson och menade att han inte kan godkänna ett extra ärende utan att ledamöterna fått någon som helst information om det i förhand.

Inget extra ärende

För att ett ärende ska tas upp som extra punkt på dagordningen krävs att alla 31 ledamöter i plenum godkänner det. Olof T Johanssons protest innebär alltså att kansliproblemen inte blir någon fråga för plenum i Rovaniemi.

Bakgrund

Det senaste som hänt gällande kanslikonflikten är att fackförbunden SACO och ST krävt att det nuvarande konsultföretaget PU-Konsult som jobbar med att förbättra arbetsmiljön ska jobba underställt avdelningscheferna istället för under kanslichefen. Facken har dessutom krävt att styrelsen går in och tar över ansvaret för personal och arbetsmiljö från kanslichefen.

Det här visar att facken inte har förtroende för kanslichefen Ulla Barruk-Sunna. Bakgrunden är att facken säger sig ha information om att kanslichefen ska ha frågat företagssköterskan om vilka i personalen som sökt samtalsstöd och vad de har pratat om. De anställdas möjlighet till samtalsstöd hos psykolog var ett av resultaten från vårens arbetsmiljökartläggning på kansliet.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".