Skeptisk till kulturfond för urfolk

På samerådets urfolksseminarium i Rovaniemi har man bland annat diskuterat om behovet av en särskild kulturfond för urfolken. Dit stater som har urfolk i landet ska kunna tillföra medel som ersättning för när man drar nytta av till exempel samernas kultur. Men juristen Laila Susanne Vars anser att det inte finns nåt behov av sådan fond eftersom det kan göra mer skada än nytta för den samiska kulturarvet.

Laila Susanne Vars menar att en kulturfond är för något som håller på att dö ut.

- Den samiska kulturen är ju väldigt levande i dom flesta samiska områden så det vi behöver är projekt. Vi behöver självklart pengar till att sätta igång projekten.

Får man inte pengar i och med en sådan här fond?

- Jo, det är en viktig del av tanken med en fond men jag har också förstått det så att bakom tanken så ska vi förvalta olika sorters kunskap och symboler och det tror jag är fel.

- Vi har redan olika människor, bygder och instanser som förvaltar kunskapen och att vi ska få ytterliggare ett organ som ska förvalta det är jag skeptisk till, säger Laila Susanne Vars

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".