Paulina Feodoroff, ordförande i Samerådet
Roavvenjárga

Erkänn samiska rättigheter - krav från samekonferensen

Samernas traditionella rättigheter måste accepteras och erkännas av de nordiska staterna. Det kravet framställdes när den 19:e samekonferensen började i Rovaniemi.

Samerådet arrangerar den 19:e samekonferensen i Rovaniemi och i samband med öppnandet igår så sa samerådets ordförande Paulina Feodoroff att konferensens krav gentemot staterna är att traditionella samiska rättigheter ska accepteras.

- Ensam går det inte att hävda några rättigheter, utan det krävs att sametingen i samarbete med samerådet agerar, säger samerådets ordförande Paulina Feodoroff.

Urfolksdeklaration

Feodoroff visade under gårdagens möte en karta över Sápmi med markeringar för gruvor, vindkraft, vattenkraft och andra exploateringar.

- Vi försöker inte skrämma folk, det här är bara verkligheten, säger Feodoroff.

Grunden för kravet på erkännande av samiska rättigheter är FN:s urfolksdeklaration som antogs av medlemsländerna i generalförsamlingen för ett år sedan och som bland annat syftar till att erkänna och stärka urfolkens rättigheter till mark och vatten.

Samekonventionen

Kristina Nordling är ordförande i samerådets svenska sektion och hon menar att den kommande nordiska samekonventionen är ett sätt att erkänna de samiska rättigheterna.

- De nordiska länderna har ju godkänt FN:s urfolksdeklaration och då är det naturligt att gå vidare med samekonventionen, säger Nordling.

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".