Samefondens styrelseordförande, Lars-Wilhelm Svonni, är bekymrad över läget

Samefonden har förlorat miljoner på börsnedgången

Efter den senaste tidens turbulens på börsen har Samefonden tappat upp emot en tredjedel av sitt värde. Det innebär att den enskilt största samiska fonden förlorat stor del av de medel som ska gå till bidrag för rennäring, samisk kultur och samiska organisationer. Samefondens styrelseordförande Lars-Wilhelm Svonni är bekymrad.

Samefonden förvaltas av Kammarkollegiet. Siffror därifrån visar att den sedan början av september fram till slutet av oktober sjunkit med 30 procent, från ett aktievärde på närmare 19,5 miljoner till knappa 13,5 miljoner.

- Det är lite för tidigt att uttala sig om att vad det här innebär men det är definitivt inte bra och visst är jag bekymrad, säger Lars-Wilhelm Svonni.

Börsnedgången
En del av fondens stora tapp beror på att pengarna gått till lån, men den största delen har enligt Kammarkollegiet försvunnit grund av börsnedgången.

Lars-Wilhelm Svonni säger att Samefonden redan tidigare här i höstas borde ha övervägt är att flytta över från aktiefonder till räntefonder.

- Vi får gå igenom det här och se om vi kan kalla in fondstyrelsen för att möjligtvis göra någonting.

Mindre pengar
Det här innebär att det kan finnas mindre pengar till de domstolsprocesser som Samefonden finansierar. Till exempel Rätanmålet, om renbete i Jämtland.

- Det kan innebära att vi inte förmår hitta pengar till det, säger Lars-Wilhelm Svonni.

Sett över hela året har Samefondens aktievärde minskat med över 40 procent.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".