Vill stoppa ekonomiskt utnyttjade av samisk tro

Samisk religion och tro är utsatt för falskt utövande och
Johannes Marainen, från det samiska kyrkorådet, är upprörd och kräver möjligheter att stoppa folk som använder sig av samisk religion enbart för att tjäna pengar.

Johannes Marainen vill att myndigheterna ska gripa in mer och se till att det blir följder när man bara är ute efter att göra en ekonomisk vinning av den samiska religionen och tron

- Jag är inte ute efter några stränga straff, men det viktiga är att det blir stopp för det. 

Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer säger att det är viktigt att man agerar. Både som enskilda samer, sameföreningar och samebyar.
Från sametingets sida har man följt det här noga säger Baer

- När vi fick veta att Uppsala universitet planerade en kurs för studenter i detta ämne tog vi kontakt med dom och påpekade det olämpliga i det här. Man tog då beslutet att inte genomföra det här och bad också om ursäkt till både sametinget och den berörda byn för sin okunnighet i det här området, säger Lars-Anders Baer  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".