Roavvenjárga

Demonstration mot utnyttjande av samisk kultur

Hundratals samer demonstrerade i Rovaniemi mot turistföretagens utnyttjande och förvanskande av samisk kultur.
 - Det som sker på finsk sida är så himla vidrigt, säger Kristina Nordling.

”Samisk kultur till samerna!”. ”Don’t take! - No fake!” Så skanderar de 300 demonstranterna och följer samstämmigt upp med en traditionell samisk jojk när demonstrationen startar klockan 16.00 på torsdag eftermiddag i Rovaniemi.

Från samiskt håll har man sedan länge varit skarpt kritisk mot turistindustrin i Rovaniemi och menar att turistföretagen använder sig av samisk kultur på ett felaktigt sätt i syfte att tjäna pengar. Bland annat genom att använda falska koltar och förvanskade samiska symboler i sin marknadsföring.

Vill ha förståelse

Det här är bakgrunden till att de samiska ungdomsorganisationerna i Norge, Sverige och Finland tog initiativet till en demonstration.

Under veckan har även de tre sametingen och samerådet haft möten i Rovaniemi och många av de etablerade politikerna deltog även i demonstrationen. Norska samers riksförbunds kandidat till presidentposten i sametinget, Aili Keskitalo var en av de som deltog och hon ser inga problem att som folkvald politiker delta i en sådan här aktion.

- Det här är också ett sätt för politiker att visa sin åsikt och det är ett godkänt demokratiskt tillvägagångssätt, säger hon.

Keskitalo tycker att demonstrationen är ett bra medel för att få uppmärksamhet såväl i media som bland lokalbefolkningen i Rovaniemi.

- Förhoppningsvis ger det bättre förståelse för att vi anser att det här är en viktig fråga och att vi inte accepterar att samisk kultur används hur som helst.

”Vidrigt”

Risten Rávdna Magga, ledamot i det finska sametinget gick också med i demonstrationen. Hon menar att man måste använda alla till buds stående medel för att visa sin åsikt i den här frågan.

Demonstrationen arrangeras alltså av samiska ungdomar och äldre etablerade politiker sluter upp i leden. Det är något som gläder Kristina Nordling, en av de yngre ledamöterna i svenska sametinget och även ordförande i samerådets svenska sektion.

- Det är ju ungdomarna som blir först drabbade när kulturen missköts.

Nordling anser också att det är viktigt med stor uppslutning kring en sådan här sak.

- Det som sker på finsk sida är så himla vidrigt att jag nästan inte klarar av det, så därför känns det skitviktigt att samer från alla länder sluter upp på ett sådan här stort sätt och visar att det inte är okej.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".