Kommentar: Fritt fält för Renägarförbundet

- Avsaknaden av partiet Samerna ger Renägarförbundet fritt fält inom oppositionspolitiken. Det menar Sámi Radios politiske kommentator Nisse Matti, efter plenums första dag i Idre.
Politisk kommentar från sametingets plenum i Idre den 3 juni 2003: När sametinget i Idre öppnade igår var knappt 23 procent frånvarande. Det är en förlust för ett parlament att ledamöter avgår och ingen träder in i deras ställe, som ju har hänt med sametinget. Vad har då sametinget för självrannsakan? Hur möter man motgången? Det vet vi inte. Det vi vet är att sametingets ordförande i några korta meningar i början av tingsmötet sa att det var sametingets ansvar och att man borde göra ett bättre arbete att utveckla sametinget. Det mest framträdande denna första dag i Idre är att det är Renägarförbundet som är oppositionen. Per Mikael Utsi och Lars Jon Allas är mycket aktiva i sin kritik av styrelsen. Det är ju intensiv politisk retorik. Monica Sandström som sitter i styrelsen säger att det märks att Lars Wilhelm Svonni har lämnat tinget. Han är i vanliga fall en motvikt till Renägarförbundet inom oppositionen. Avsaknaden av partiet Samerna ger Renägarförbundet fritt fält inom oppositionspolitiken, skulle man kunna säga. Det största oppositionspartiets ledare Håkan Jonsson från Jakt- och fiskesamerna, som man ju förväntar sig tar en stor plats, är ganska tyst. Han säger att man inte jobbar så. Från renägarförbundets sida berömmer man sig själv genom att säga att man tar det politiska jobbet på allvar genom att förbereda sig ordentligt. Här menar man tydligt att det finns andra som inte gör det – det finns andra som tar det samepolitiska uppdraget allföt lättvindligt. Av debatterna att döma verkar herr Allas från Talma ha rätt. Men frågan är om inte herrarna Utsi och Allas riskerar att ses som gnälliga av den alltmer ömfotade samiska allmänheten. Ömfotad för alltför hårdför politik. Om det nu är så att detta uppfattas som hårdför. Det kan också vara berättigad politik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".