Roavvenjárga

Missnöje med mandatfördelningen i Nordiska Samerådet

I samband med att Renägarförbundet upptogs som medlemmar i Nordiska Samerådet förlorade Same Ätnam hälften av sin platser medan Svenska Samernas Riksförbund, SSR, fick behålla alla sina platser i Samerådet. Same Ätnam motsatte sig Renägarförbundets medlemskap och reserverade sig mot beslutet.

Sedan Samerådets första smmanträde 1957 har SSR och Same Ätnam varit de enda organisationer som representerat Sveriges samer i rådet med vardera två ledamöter i Samerådets styrelse. Vid Samerådets konferenser vart fjärde år har båda organisationerna haft tio delegater var. Efter helgens konferens i Rovaniemi kommer även Renägarförbundet att sitta i rådet.

Förlorar mandat
Efter valberedningens rekommendationer beslutades att hälften av Same Ätnams platser tillfaller Renägarförbundet, medan SSR behåller alla sina platser. Same Ätnam motsatte sig beslutet, men ordförande Lars-Nila Lasko hävdar att deras motstånd mot Renägarförbundets inträde inte hade något att göra med att Same Ätnam förlorade platser i rådet.

– Visst påverkar det Same Ätnams mandat, vi får ju färre ledamöter och delegater, säger Lars-Nila Lasko. Å andra sidan är det positivt att fler organisationer är representerade, men då ska det också vara organisationer som ställer upp på samernas och Samerådets gemensamma villkor.

Inte någon kohandel
Röster i Rovaniemi gjorde gällande, fast ingen ville ställa upp på intervju, att SSR gick med på att Renägarförbundet upptogs som medlemsorganisation av rådet enbart för att det inte innebar någon förlust av mandat för SSR. Det stämmer inte, säger Per Gustav Idivuoma, ordförande för SSR.

– Någon sådan kohandel vill vi inte vara med om, säger Per Gustav Idivuoma. Jag hävdar å det bestämdaste, och har förhoppningsvis trovärdighet i frågan, att vi utgår från det långsiktiga målet att stärka Samerådet med så mycket uppbackning på hemmaplan som bara är möjligt.

Kristina Nutti, SR Sameradion
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista