RUOSSA

Sametingsplaner i Ryssland

Nu på söndag avgörs ryska samers politiska väg. Då hålls den första samiska konferensen på rysk sida, med ett nytt sameting i sikte.

Det är på söndag som samiska delegater från hela Kolahalvön kommer att samlas i staden Olenegorsk på den första kolasamiska konferensen för att ta upp frågan om Kolasamernas självstyre.

Konferensen kommer avgöra vilken politisk väg samerna i Ryssland kommer att gå i framtiden.

Tidigare folkvald samisk församling
Forskning visar att det har funnits ett samiskt förvaltningsområde samt ett folkvalt representativt samiskt organ i Ryssland före 1917. Men i samband med arkebuseringen av tsaren Alexander och de efterföljande politiska händelserna i Ryssland så försvann kolasamernas folkvalda organ.

Sedan 1980-talet har det funnits olika samiska organisationer som jobbat med samiska frågor i Ryssland. Maktstrukturen i Ryssland och misstroende mot och mellan myndigheter och olika organisationer har gjort att arbetet mot ett sameting i Ryssland har varit tungrott.

Men nu hoppas och tror man att konferensen i Olenegorsk ska vara startskottet till att även samerna i Ryssland får ett eget ting.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".