Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Henrik Blind, miljöpartiet i Jokkmokk
Jokkmokk

Jokkmokk satsar på barnkulturen

Det skiljer mycket mellan kommunernas satsningar på barnkultur. Medan vissa kommuner drar ner på barnkulturen, väljer andra att satsa.

Sveriges radios rundringning till landets kommuner visar att den kommun i Norrbotten som satsar mest är Jokkmokk.
Det här trots att kommunen dras med stora ekonomiska problem.

Henrik Blind, ordförande i Jokkmokks kultur- och fritidsnämnd säger att det inte bara går att satsa på att få till jobb, om man vill få människor att bo i en kommun.

Närmare 5 miljoner kronor till barnkultur
Jokkmokk tänker de kommande tre åren lägga 4,5 miljoner extra på barnkultur. Det här i motsats till exempelvis Boden, där man sett till kommunens budget minskar lika mycket på barnkulturen.

- Vi ser ett behov av satsa på barnkultur. Det är ofta så att det glöms bort som ett medel att få folk att stanna i bygden, säger Henrik Blind.

Henrik Blind säger att Jokkmokks satsning på barnkultur i dag är för spretig. Det finns heller ingen plan för hur kommunen ska jobba mot barn och ungdomar. En del av pengarna i Jokkmokk ska därför gå till att ta fram en speciell läroplan för barnkultur, alltså ett politiskt dokument som handlar om hur kommunen ska jobba i framtiden.

Men Henrik Blind försäkrar att det inte ska stanna vid en pappersprodukt. Jokkmokk ska anställa två pedagoger och utbvidga kulturskolans verksamhet.

- Det får inte bli ett dokument som bara blir hyllvärmare.

- Vi kommer också försöka lyfta det här till att också gälla skolan, och avsätta pengar för att köpa in fler föreställningar och workshops, säger Henrik Blind.

Men hur har kommunen råd med det här när man lägger ner skolor och sitter i ett svårt ekonomiskt läge?

- Vi finansierar stora delar av det med bygdemedel, det vill säga de pengar som kommunen får från vattenkraft. Sedan är 30 procent skattefinansierat. Så klart är det så att det blir mindre pengar till andra, men vi har valt att göra den här prioriteringen nu, istället för att ha en medelmåttig barnkultursatsning.

Elin-Anna Labba
elin-anna@labba.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".