Per Unckel presenterade grundlagsutredningens förslag för regeringen den 17 december.

Samerna ska in i grundlagen

Grundlagsutredningen föreslår att samerna ska nämnas i det första kapitlet i grundlagen. Sametingets självbestämmandekommités ordförande Lars Vilhelm Svonni är dock inte så speciellt exalterad.

Samerna finns redan nämnda i Finlands grundlag och i Norge intog Samerna grundlagen redan för 20 år sedan. Igår överlämnade grundlagsutredningen sitt förslag på ändringar i Sveriges grundlag till Justitieministern. Bland annat föreslår man att Samerna ska nämnas i regeringsformen, den viktigaste delen av grundlagen.

Enligt förslaget ska det i §2 heta att ”Samernas och andra etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas.”

Det är ett steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt menar Lars Vilhelm Svonni, ordförande i Sametingets självbestämmandekommitté. Han tycker att man borde ha sett mer på urfolksdeklarationen i grundlagsberedningen.

– Jag hoppar i varje fall inte jämfota och skriker hurra, det är ett litet steg som Sverige borde ha tagit redan när samerättsutredningen lämnade fram sitt betänkande i slutet på åttiotalet. Nu väljer man att göra det här bara för att man rent av måste. Nej, det här duger inte, säger Lars Wilhelm Svonni.

Grundlagen är sveriges starkaste lag, och består av 4 delar, däribland regeringsformen och yttrandefrihetslagen. Regeringsformen är i sin tur grundlagens starkaste punkt som säger hur statens styre ska fungera.

Per Unckel är grundlagsutredningens ordförande. Han säger att samernas nämns eftersom de är Sveriges urfolk.

– Vi har använt definitionen på ett urfolk, och Samerna är det svenska urfolket, säger Per Unckel.

Innan grundlagen ändras måste riksdagen rösta igenom förslaget två gånger, och mellan omröstningarna måste ett val hållas. Någon ändring blir det alltså tidigast om ungefär två år.

Per-Josef Idivuoma, SR Sameradion
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".