Sameförening ställer krav om språket hos statsministern

Trots att Sverige var bland dom första länderna att anta barnkonventionen så finns den inte översatt till varken samiska eller andra nationella minoritetsspråk. En brist, anser både sameföreningen i syd och förra barnombudsmannen, BO.

Nästa år fyller konventionen om barns rättigheter 20 år och Sverige var en av de första som antog konventionen bland världens länder. Därför anser Majvor Massa Eriksson att det är dags att konventionen även ska översättas till samtliga samiska språk i Sverige så att samebarnen också ska kunna läsa den på sitt modersmål.

- Vi är ett ursprungsfolk och alla länders barn som omfattas av FN:s barnkonventionen ska ha rätt till sin identitet där språket är en viktig del, säger Majvor Massa Eriksson.

Brevet hos socialdepartementet
Sameföreningens brev till statsministern finns nu på socialdepartementet men där vill man inte kommentera frågan eftersom nya barnombudsmannen inte har hunnit ta del av brevet.

Men förra barnombudsmannen har redan tillskrivit integrations- och jämställdshetsministern Nyamko Sabuni och krävt att barnkonventionen ska översättas till alla Sveriges minoritetsspråk och däribland finns alla samiska språkvarianter.

Majvor Massa Eriksson förväntar sig att samebarn inom ett år ska få ta del av konventionen på sitt modersmål.

- Jag hoppas att inom 1 år ska vi ha den på alla stora språkgrupper, säger Majvor Massa Eriksson.

Kjell Marainen
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista