Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunförbundet vill se mer information på minoritetsspråk

Myndigheterna måste översätta mer information till samiska, finska och meän kieli. Det anser Norrbottens kommunförbund, som menar att det skulle göra det lättare för kommunerna att leva upp till sitt ansvar för de nationella minoritetsspråken.

- Om man idag går till kommunen och vill ansöka om till exempel bygglov, händer det att tjänstemannen ger information att läsa. Vi skulle tycka att det vore bra om man kunde ge samma information på finska, samiska och meän kieli, säger Beatrice Nordin på Kommunförbundet i Norrbotten.

Kommunförbundet har därför satt ihop en lista, på vilka myndigheter som borde trycka informationsmaterial på minoritetsspråk, bland annat skolverket, socialstyrelsen och valmyndigheten.

- Vid vissa av de här myndigheterna så har man redan gjort visst jobb för språk, säger Beatrice Nordin.

Hon visar en blankett från Premiepensionsmyndigheten, med svensk och finsk text, parallellt. Det är ett bra exempel, tycker hon.

- Det här riktar sig till folk som kanske inte alltid är så bekväma med sitt modersmål. Som kanske förstår vissa ord på svenska, och andra på sitt minoritetsspråk.

Men på integrations och jämställdhetsdepartementet säger de att först om två år kommer det mer pengar till minoritetsspråk. Då kan det bli aktuellt att översätta till exempel pensionspapper.

Fast Kommunförbundet tänker gå vidare, och vända sig direkt till myndigheterna.

- Det ska kännas helt självklart när man kommer till de här sju kommunerna i Norrbotten som har ansvar för minoritetsspråk, att här talar man andra språk än bara svenska. Det här är ett flerspråkigt område.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".