Jokkmokk

Hemtjänst på samiska

Bristen på samisk personal i hemtjänsten har gjort att Jokkmokks kommun nu ger språkkurser till hemtjänst personal. Äldreomsorgen för samer har diskuterats i många år. Utbildningarna på samiska i Jokkmokks kommun är ett sätt att komma tillrätta med bristerna.

De som läser kursen är inte samer, men har valt att läsa både nord- och lulesamiska.

– Vi använder de ord vi lärt oss med brukarna och det gläds dem åt, säger Anneli Andersson som jobbar inom hemtjänsten i Jokkmokk.

Enligt Ingela Östlund, områdeschef för hemtjänsten i Jokkmokk, kommer man inte lära sig samiska under en enda språkkurs men det kommer vara ett steg åt rätt riktning.

Fortsättning av verksamhet
Personalen som läser samiska idag vill att kommunen fortsätter med samiska utbildningen även efter att kursen är slut.

– Själva iden är att vi ska kunna bedriva samiskprofilerad verksamhet även när projektpengarna är slut, säger Håkan Olsson socialchef.

Elin-Anna Labba
Sameradion 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".