Bild på björnen Rapa, ur dokumentären "till minne av Rapa". Foto: Anders Sjöberg

SVT anmäls för björndokumentär

Svenska samernas riksförbund, SSR, anmäler SVT till granskningsnämnden för dokumentären ”Till minne av Rapa”. SSR menar att SVT målat upp en nidbild av renägarna och pekar ut dem som ansvariga för illagal björnjakt i Sarek.

SVT 2 visade dokumentären av de två naturfilmarna Dan Janzon och Hans Östblom i slutet av december. I filmen antyder de att samebyarna i området bedriver omfattande illegal jakt på björnarna i Sareks nationalpark.

”Programmet är inte opartiskt, det är inte sakligt och det utsätter renägare och samer i området för kränkande påståenden”, skriver SSR i ett pressmeddelande, och vill att granskningsnämnen ser över om filmen är ett övertramp på de pressetiska reglerna.

Filmen har tidigare kritiserats av bland annat länstyrelsen i Norrbotten och samebyarna i Sarekområdet.

SR Sámi radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".