NORDMALING

HD beslutar om nordmalingsmålet

Striden om renbetet i Västerbottens kustland kan snart vara över. Högsta Domstolen väntas inom kort besluta om det omfattande nordmalingsmålet ska tas upp till prövning. Samernas Riksförbunds jurist Malin Brännström ställer sig positiv till en prövning i HD.

Målet gäller rätten till vinterbete för samebyarna Ran, Ubmeje och Vapsten. Och liksom i härjedalen är det markägare som i domstol ifrågasatt samebyarnas rätt till renbete på markägarnas privata marker. Bert Hägglund, skogs-och jordbrukare i Sunnansjö utanför Nordmaling har stridit för sin sak i tio års tid.

– Tramp och betesskador både på åker och skogsmark, som markägare har det här varit en mara som vi har drabbats av varje år.

Markägarna menar att renarna gör skador på skog och mark och att det är först på senare år som renarna funnits här. Och eftersom rätten till renbete bygger på urminnes hävd gällde det för Vapsten, Umby och Rans samebyar att bevisa för tingsrätten och hovrätten att renskötsel bedrivits i trakten sedan lång tid tillbaka.

”En fråga om överlevnad”
När domstolarna gav samebyarna rätt var det en stor seger för rennäringen. I den andra stora renbetesrättegången i Jämtland och Härjedalen har domstolarna dömt till markägarnas fördel men här ställde sig alltså rätten på samebyarnas sida.

Inger Ann Omma, renägare i Vapstens sameby säger att man är helt beroende av vinterbetet vid kusten.

– Det är en fråga om renskötselns överlevnad. Vi behöver fjällområden, vi behöver vinterbetesmarker och dom här områdena krymper succesivt så nu är varje markområde viktiga saker för varje sameby.

Klarläggande
Malin Brännström, förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund ser de senaste årens renbetesrättegångar som en konsekvens av oklarheter i lagstiftningen kring renskötselrätten och menar att en prövning i högsta instans skulle vara av stort värde för hela rennäringen.

– Rättsläget har varit oklart väldigt lång tid och vi skulle behöva klargörandena. Vårt problem är att svenska politikerna inte har klargjort vad som ska gälla och då har det överlämnats till domstolen och ytterst är ju det Högsta Domstolen, så på det sättet vore en prövning positiv, säger Malin Brännström.

Anna Buren, SR Ekot

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".