Samebyarna vill inte pröva nordmalingsmålet i HD

Den här veckan beslutar högsta domstolen om det blir nån prövning av renbetesmålet i Nordmaling. Samebyarnas advokat Camilla Wikland hoppas att HD inte tar upp saken till prövning, trots att en positiv dom i HD skulle väga tyngre än den tidigare hovrättsdomen för samebyarna.

- För mina klienters del hoppas jag att HD inte lämnar prövningstillstånd i den här frågan. Det skulle vara väldigt skönt att få sätta punkt här nu, säger Camilla Wikland, samebyarnas advokat i Nordmalingsmålet.

Markägare stämde samebyarna
För tio år sen stämde 120 markägare de tre samebyarna Ubmeje tjaelddie, Vapsten och Ran - eftersom man menade att samebyarna inte hade rätt till vinterbete på fastighetsägarnas marker i Nordmalingsområdet.

Samebyarna vann processen i både tingsrätten och hovrätten, vars domar konstaterade att dom hade sedvanerätt till vinterbete.

Markägarna har efter det överklagat till Högsta domstolen, som nu ska besluta om målet ska tas upp till prövning eller om markägarnas överklagan avslås.

SSR ser positivt på en prövning
Dom samebymedlemmar som sameradion varit i kontakt med hoppas att HD inte tar upp saken till prövning.

Men Samernas Riksförbunds jurist Malin Brännström ser positivt på en prövning i HD, hon har tidigare här i nyheterna sagt att det skulle vara bra med en klarläggande dom i högsta instans gällande renbetesrätten.

Camilla Wikland håller med om det, men anser ändå att det räcker med hovrättens dom i det här fallet.

Wikland hänvisar istället till andra pågående renbetestvister där hon menar att man kan få ett mer omfattande klarläggande om renbetesrätten.

- Den här hovrättsdomen är bra skriven, den har sin tyngd i sig. Det finns andra mål som ligger och som är på väg upp för prövning. Dom omfattar både dom frågorna som är aktuella i nordmalingsmålet och som också omfattar andra väldigt viktiga frågor, såsom avvittringens betydelse t ex, och som inte alls är aktuellt i nordmalingsmålet, säger Camilla Wikland.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".