Lainiovuoma

Renar fick kasseras på grund av svält

Betet är extremt dålig i fjällen inom Lainiovuoma sameby. Det har lett till att 50 slaktrenar av totalt 450 djur fick kasseras vid slakt. Enligt Livsmedelsverket så var de kasserade renarna utmärglade på grund av svält.

Arja Kauto är norra regionens chef på Livsmedelsverket. Och hon bekräftar att vid den senaste slaktbesiktningen i Karesuando var det många renar som fick kasseras.

- I samband med köttesiktningen på slakteriet i Karesuando av 450 renar som kom från Lainiovuoma sameby så kasserades det 42 stycken djur vid köttbesiktning efter slakt, säger Arja Kauto.

Men även döda renar hittades i hagen i samband med levande djursbesiktningen.
 - I hagen hittades 7 - 8 stycken döda djur.

Drygt 10 % av renarna godkändes inte som livsmedel i samband med slakten. Enligt Arja Kauto så var det både kalvar och äldre vajor som kasserades på grund av kraftig avmagring.

- Avmagringen av djuren har inte skett intill slakteriet i slakthagen. Utan det har hänt ute på naturbetet, säger Arja Kauto från Livsmedelsverket.

Enligt Kauto så beror den kraftiga avmagringen på att det under en längre tid varit dåligt med bete för renarna.

- Det är ju normalt för renen att bryta ned sina reserver under vintertid. Men i de här fallet har det gått för långt, i och med att det inte finns fett runt hjärtat, njurarna och inte heller i benmärgen, så innebär det att djuren inte fått näring under en längre period.
Av erfarenhet så börjar man tänka på hur det ligger till med betesfrågan säger Arja Kauto på Livsmedelsverket.

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".