Slow Food Sápmi bildat

Nu har Slow Food Sápmi bildats och ingår som medlem i den internationella Slow Food organisationen. Slow Food Sápmi ska samla renköttsproducenter från hela Sápmi, dvs Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Lars Ove Jonsson är ordförande i Slow Food Sápmi, och han tycker att det är bra för renköttsmarknaden att en egen Slow Food avdelning har bildats.

- Vi tyckte det var nödvändigt. Vi har indirekt varit med i den här Slow Food rörelsen genom att haft med presidieprodukten suovas. Det här har varit ett mål sedan länge att bilda en egen avdelning, säger Lars Ove Jonsson.

Världsomfattande organisation
Slow Food har idag medlemmar i 132 länder. Och grundteserna för Slow Food är Kvalité, biologisk mångfald, njutning, kultur, utbildning och hållbar utveckling.

Slow Food International grundades i Italien 1986. Och dom samiska renköttsproducenterna i Sverige har samarbetat med Slow Food sedan 2003. Det var den rökta renköttsprodukten, suovas som som föll slow foodrörelsen i smaken.

Hälsosam mat
Slow Food har idag över 100 000 medlemmar världen över och intresset är stort för att framhäva mat som är hantveksmässigt och hälsosamt producerat i en ren och naturlig miljö.

Styrelsen för Slow Food Sápmi
Förutom ordförande, Lars Ove Jonsson, som i sitt dagliga förvärv är avdelningschef för näring, samhälls- och miljöfrågor på Sametinget. Så sitter även kollegan Ragnhild Svonni i styrelsen för Slow Food Sápmi. Övriga ledamöter är Ol-Johan Sikku, Anneli Jonsson och Richard Doj.

Skapa opinion kring renkött
Och nu ska dom jobba för att bilda opinion i frågor som rör miljö, rennäring och samisk kultur. Men även etablera samarbeten, driva projekt samt anordna studiebesök och kurser i den samiska mattraditionen, rennäringen och den samiska kulturen.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".