GIRON

Förnekar negativt uttalande om samebys renskötsel

Sametingets handläggare Kristina Hotti förnekar att hon uttalat sig negativt om hur renskötseln bedrivs i Lainiovuoma sameby. Hotti hävdar att hon endast förklarat reglerna för katastrofersättning då en renskötare hörde av sig med anledning av dåligt bete.

Från Lainiovuoma sameby kommer rapporter om dåligt renbete till fjälls, på vissa håll så dåligt att många renar dött av utmattning.

Renskötaren Olof Heikka har, som vi berättade i morgonnyheterna vänt sig till sametinget för att få hjälp. Men enligt Heikka fick han till svar att det är samebyns eget fel som inte skiljt renarna tidigare.

Samebyn måste ansöka
Handläggaren Kristina Hotti var den på sametinget tog emot Heikkas samtal och hon förnekar att hon ska ha sagt något sådant till honom.

Sametinget kan betala ut katastrofersättning på grund av dåligt bete och Kristina Hotti säger att hon endast informerat Heikka om reglerna.

- Jag sade bara att det är samebyn som måste skicka in en ansökan om katastrofersättning och inte dom enskilda renägarna, om vi ska kunna ta ställning till eventuell katastrofersättning.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".