Professor, Ulf Gyllensten
Karesuando

"Samisk mat - bra för hälsan"

Både samer och svenskar skulle må bättre om dom följde den traditionella samiska mathållningen med renkött och bär. Det menar professor Ulf Gyllensten, som studerar hälsan hos Karesuandobor.

Genom att studera Karesuandobefolknigen hälsa kan man se hur hälsan försämras när traditionell samisk mat ersätts med västerländsk mat.

Att laktosintolerans och glutenallergi är vanligt hos samerna beror på att samerna traditionellt levt utan mjöl och komjölk, menar Gyllensten.

- Vi tror att det här speglar den traditionella livssituationen hos den samiska befolkningen, i samband med att jordbruket och andra typer av födoämnen spridits till norr och exponeras till det här och reagerar på det och är betydligt känsligare för det än kanske någon befolkningsgrupp i Europa, säger professor Ulf Gyllensten från Uppsala universitet, som ett led i det Europesikt forskningsprojektet Eurospan.

Hälsoundersöks
Inom projektet gör man hälsoundersökning, tar genprov och har ett läroprojekt kring hur hälsan kan förbättras. Han rekommenderar renkött till alla, men det ska ätas i propotion till hur mycket man rör sig.

- Många svenskar skulle må bra av att i den mån man äter kött växla över till att äta renkött. Av dom olika köttyper man kan äta är det här det näringsrikaste man kan välja, säger Ulf Gyllensten.

Samisk mat - bra för hälsan”
Marja Blind som är med i undersökningen håller med om att samisk kost här bra för hälsan.

- Min syster brukar säga att hon äter bara naturmat, hon äter mest renkött, fisk och bär. Jag tror det påverkar hälsan. Tidigare tänkte man på att man skulle se till vad man äter, nu äter man mycekt köpemat och så där, säger Marja Blind.

Anna-Maria Ahlen
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".