Nya grupper lockas till fjällen. Foto:Diether Endlicher /Scanpix.

Nationalparkernas 100-års jubileum

I år är det 100 år sedan de första nationalparkerna bildades. Många av de första och största nationalparkerna ligger i Norrbotten och länststyrelsen kommer därför fylla 2009 med aktiviteter i länets skyddade naturområden.

Sveriges första nationalparker var också de första i Europa. Fyra av de nio första var Pieljekaise, Sarek, Stora Sjöfallet och Abisko, som alla bildades 1909.

Anna Berrhan, som jobbar med miljöinformation på länsstyrelsen i Norrbotten säger att de i och med 100års-jubiléet, som också utnämnts till Naturens år, satsar på att uppmärksamma Norrbottens naturområden.

- Vi vill passa på att sprida kunskaper, så att fler får upp ögonen för att det faktiskt inte är så svårt att ta sig till de här områdena, säger Anna Berhan.

Under året kommer det hållas guidade turer och familjedagar i nationalparkerna, till exempel skotergudstjänst i Haparanda skärgård och vandring bland brandfälten i Muddusskogarna.

Och att fler ska få ta del av de skyddade naturområden är en tydlig förändring från början av 1900-talet då de första nationalparkena bildades. Anna Berrhann menar att det finns en helt annan syn på nationalparker och naturreservat i dag.

- Vi vill ju inte förstöra naturen i nationalparkerna, men idag ser man mer att man vill visa upp dem och nyttja dem.

Anna Berhan säger också att länsstyrelsen försöker se mer till lokalbefolkningen än vad man tidigare gjort.

- Vi vill ju att nationalparkerna ska komma människor mer till del och att de ska bli mer delaktiga i att utveckla det.

Övriga nationlparker i länet är Vadvetjåkka, Padjelanta, Muddus och Haparanda skärgård. Sverige har 28 nationalparker.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".