Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samerådet ifrågasätter grundlagsberedningens definition på samer

Publicerat måndag 19 januari 2009 kl 09.50

Samerådet är missnöjd med svenska grundlagsberedningens förslag. I förslaget vill man att samerna för första gången ska nämnas i Sveriges grundlag. Samerådet är inte nöjda med att samerna kallas för minoritet.

Stor skillnad på minoritet eller urfolk
I förslaget kallar man samerna som minoritet, Samerådet vill att samerna ses som ett urfolk. Juristen och Samerådets, Mattias Åhren anser att det är viktigt att samer nämns som urfolk i den svenska grundlagen.

- Det är milsvida skillnad mellan urfolksrättigheter och etniska minoriteters rättigheter. Om samerna blir betecknade som minoritet så tappar man allt internationell rättsligt skydd, för rätten till land, vatten, självbestämmande osv, säger Mattias Åhrén.

Med i motiveringen men inte i lagtexten
I motiveringen till varför samerna ska nämnas i Sveriges grundlag skriver grundlagsberedningen att samerna är ett urfolk. Men i själva förslaget till lagtext har samerna istället fått status som minoritet.

Behandlas inte lika i alla länder
I Finland nämns samer i grundlagen som ett urfolk, säger Mattias Åhren ledamot i samerådet.

- Men skriver man i Sverige att samer är en etnisk minoritet, så utgör inte det en harmonisering, utan tvärtom. Då står man längre bort från Finland och Norge. Så det är väldigt märkligt med motiveringen från grundlagsutredningen så kraftigt avviker från effekten av själva lagtexten som man föreslår, säger Mattias Åhrén.

Lars-Ola Marakatt och Per-Nils Idivuoma

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".