USA

Amerikas urfolk stöder Obama

”Det här är ett genombrott för urfolken!” Det säger urbefolkningsjournalisten, Cheryl McKenzie när Barack Obama installeras som USAs president idag.

Urbefolkningsjournalisten, Cheryl McKenzie följer Obamas arbete. Hon är TV producent för Aboriginal Peoples Television Network i Kanada.

- Barack Obama prioriterar urfolkens rättigheter. Han har ett genuint intresse för att bygga ett bättre land som inkluderar Nordamerikas urbefolkning, säger Cheryl McKenzie.

Stödde Obama
I valrörelsen var det många stamledare som offentligt stödde honom. Dom framhåller att han vill förhandla direkt med dem - som ledare för självständiga territorium och utifrån rättigheterna som dom har från fördrag och som urfolk.

Obama kan var den första president som har indianer i sitt övergångsteam, för att vara säker på att stärka deras situation.

Vad är det då som gör honom så älskad av indianerna?

- Det beror på att hans fars förfäder varit slavar - det inger hopp att han har kunnat bli president, säger Cheryl McKenzie, TVproducent för Aboriginal Peoples Television Network i Kanada.

Anna-Maria Ahlen
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".