Kiruna

Sametinget anmäld till JO

Sametinget är återigen anmäld till JO, justitieombudsmannen. En renägare känner sig kränkt efter att ha varit i kontakt med sametinget med anledning av dåligt renbete.

Renägaren Olof Heikka anmäler nu sametinget till justitieombudsmannen. Heikka känner sig kränkt efter att ha varit i kontakt med sametinget med anledning av dåligt renbete.

Enligt Heikka har rennäringshandläggaren på Sametinget, under samtalet sagt att den dåliga betessituationen beror på att renarna har skötts på ett dåligt sätt.

Det här uppfattar Heikka som ett osakligt och kränkande uttalande.

Sametingets rennäringshandläggare Kristina Hotti har tidigare i sameradion förnekat att hon anklagat Heikka för misskötsel av renarna.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".