Lars-Anders Baer
GIRON

Sametingets styrelse förkastar förslag på ny grundlag

Sametinget kommer att säga nej till förslaget på ny grundlag i Sverige. Det säger styrelseordförande Lars Anders Baer. Bara för en månad sedan var Baer positiv till grundlagsberedningens förslag, men nu instämmer Baer i den kritik som samerådet tidigare kommit med.

– Jag får väl instämma i den kritiken, för förslaget är ju både dåligt och bra, säger Baer och menar att det dåliga är att i förslaget på lagparagraf beskrivs samerna som minoritet och urfolksstatusen nämns överhuvudtaget inte.

Från samepolitiskt håll har man länge jobbat för att samerna ska nämnas i grundlagen. När grundlagsberedningen överlämnade sitt förslag på ny grundlag innan jul så såg Lars Anders Baer positivt på förslaget.

I ett pressmeddelande sa han att ”utredningens förslag att erkänna samerna som ett urfolk i grundlagen är principiellt viktigt”.

Internationell rätt
Men nyligen riktade samerådet hård kritik mot att förslaget inte alls erkänner samerna som urfolk. Visserligen skriver utredarna i motiveringen till förslaget att samerna ska nämnas i grundlagen för att de är Sveriges urfolk.

Men i förslaget på själva lagtexten så finns ordet urfolk inte med, utan det står bara samer och andra minoriteter. Ett problem enligt samerådets jurist Mattias Åhren.

– Blir samerna betraktade enbart som en minoritet så tappar man ju det internationalrättsliga skyddet för exempelvis rätt till land, vatten och naturresurser.

Säger nej till förslaget
Nu en månad efter att Baer tog emot grundlagsförslaget i positiva ordalag så håller han med kritiken från Mattias Åhren. Baer säger till och med nu att sametinget inte kommer att godkänna förslaget på ny grundlag.

– Vi kommer sannolikt att säga nej till förslaget med hänvisning till tidigare beslut i plenum där vi krävt att urfolksstatusen ska bli synlig i grundlagen.

Per Unckel då och nu
Grundlagsutredningen har alltså i motiveringen till förslaget nämnt att samerna ska nämnas särskilt eftersom de är landets urfolk.

Men när förslaget på lagtext har skrivits så finns ordet urfolk inte med. Lars Anders Baer menar att det inte är första gången som sådant här görs från Sveriges sida.

Han säger att frågan om en grundlagsförändring i det här avseendet även diskuterades då när sametinget bildades, men då sa den dåvarande regeringen nej. Vid det tillfället var Per Unckel minister med ansvar för samefrågor. Per Unckel var nu även ordförande i grundlagsberedningen.

– Kopplat till det så är det kanske inte så märkligt, men det är lite av ett trick då man säger i grunden till förslaget att samerna är ett urfolk och sen i texten är samerna fortfarande en minoritet, så det är lite märkligt, säger Baer.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".