1 av 2
Lars Wilhelm Svonni leder arbetet för samiskt självbestämmande.
2 av 2
Sara Larsson
Kiruna

Samisk självbestämmandeutredare får ris

Sametingets sjävbestämmande kommitté får hård kritik av partiet Min Geaidnu. Sara Larsson som sitter i sametingets styrelse som inte beviljat självbestämmandekommittén mer pengar.
– Vi är inte förvånade att det inte blev bättre än så här, säger hon

–  Jag hade förväntat mig mera konkreta förslag, säger Sara Larsson. Hon ser det som ett problem att tre äldre gubbar fått uppdraget att sitta i självbestämmandekommittén.
– Vi tycker det är viktigt att ha en bred sammanslutning i en grupp. Att det finns både kvinnor och män, förklarar Larsson. Hon tycker att kommittén inte kommit med några visioner.
Lars Wilhelm Svonni, Lars Nila Lasko ja Bror Saitton som suttit i självbestämmandekommittén har i två år utrett frågan. Dom har använt 1,2 miljoner på dom här åren. Dom överskred i fjol sin budget med nästan 300 000.

– Problemet är att det hade kunnat gå fortare, säger Sara Larsson.
Anders Kråik som också sitter i Sametingets styrelse för partiet samerna har en helt annan åsikt än hon.
–  Frågan är viktig och måste prioriteras och kostar pengar. Sjävbestämmandekommittén har gjort ett offantligt bra arbete. Det här var ett lågbudgetprojekt, säger Kråik. Han hade velat att kommittén fått mer pengar för att fördjupa sig ännu mer.
Lars-Anders Baer samelandspartiet och styrelseordförande i Sametinget:
– Jag står mitt emellan Sara Larsson och Anders Kråik. Vi har följt vad plenum beslutat, säger Baer. Vi ska presentera resultatet på plenum och får sedan se hur vi går vidare, säger han.
Lars Wilhelm Svonni vill inte kommentera förrän nästa plenum hålls.
– Nästa plenum ska bli spännande. Och att det bara är att byta ut kommittén om sametingets styrelse tycker att kommittén inte varit tillräckligt stark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".