Kulturrådet får mer pengar från Samefonden

Samiska teatern och de andra samiska föreningar som fått ekonomiska problem på grund av sänkta bidrag, kan nu få mer pengar. Det efter att samefonden beslutat att ge fem miljoner till sametingets kulturråd.

Trots att Samefonden tappat mycket i värde har de valt att prioritera samisk kultur, eftersom många är beroende av kulturbidragen, säger samefondens styrelseordförande Lars-Wilhelm Svonni.

- Vi har bedömt att det är viktigt att ge pengar till sametinget i första i hand, eftersom att de har hand om ett helt samhälle.

Mer pengar
Det innebär i förlängningen att sametingets kulturråd nu kan dela ut mer pengar till de organisationer, föreningar och enskilda som årligen får pengar från sametinget och under en tid levt i ekonomisk ovisshet.

Samefonden bekostar nämligen stora delar av samisk kultur och samhällsliv. Efter den senaste tidens turbulens på börsen har fonden förlorat i värde.

Mindre till länsstyrelserna
Samefonden har istället valt att ge mindre till länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.
De kommer heller inte kunna stödja några nya rättsprocesser.
Däremot kommer fonden fortfarande att ge pengar till de markprocesser mellan samebyar och markägare som redan är i gång, bland annat Rätanmålet och om det skulle bli en prövning av Nordmlalingsmålet i Högsta domstolen.

Mindre tapp än befarat
Och trots ransoneringarna är Lars Wilhelm Svonni ändå positivt överraskad. Han trodde att huvuddelen av Samefonden, som minskat från 47 till 41 miljoner, hade tappat ännu mer.

- Ja, gud jag hade själv kalkylerat med någonstans mellan 30 och 35 miljoner. Det var otroligt rolig läsning för oss i styrelsen att se att vi inte har halverats som många andra fonder har gjort.

Sametingets kulturråd har sagt att de snarast kommer att besluta om exakt hur mycket pengar som kommer att gå till de olika bidragstagarna. De har nu 200 000 mindre än förra året att fördela.

Kulturrådets ordförande Per Gustav Labba vill inte säga någonting om hur man kommer att fördela de pengar som samefonden nu gett. Saken ska behandlas av kulturrådet på deras möte i slutet av februari och innan det vill Labba inte uttala sig.

Elin-Anna Labba och Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se  elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".