PAJALA

Lågt intresse för meänkieli

Med ny språklagsstiftning och nya miljoner från regeringen fortsätter arbetet med att stärka och bevara Sveriges fem officiella minoritetsspråk, finska, samiska, meänkieli, romani och jiddisch. Men samtidigt svalnar nya generationers intresse för orden med gamla anor.

I Pajala har för första gången inte en enda elev i sjätte klass valt att läsa meänkieli.

På Smedskolan i Pajala sjunger förskoleeleverna en klassisk sång om lejon i djungeln. Men på meänkieli eller tornedalsfinska som det också kallas och som ligger på schemat i dag sjunger man om älgarna i skogen.

Språket härrör från finskan och uppskattningen är att det i Norrbotten talas av runt 75 000 personer. Sedan regeringen skrev på Europarådets minoritetsspråkkonvention 1999, som stärker rättigheterna för våra fem minoritetsspråk, har till exempel förskoleeleverna här rätt till minst en timme meänkieli i veckan. Och barnen tycker att det är bra.

– Det är bra att kunna det, det är bra att lära sig många språk.

Pratar du meänkieli hemma?

– Nej.

Så svarar de allra flesta barnen. Få använder språket hemma hos sina föräldrar och utanför klassrummet. Och nu är det alltså ingen sjätteklassare som valt meänkieli som språktillval, berättar rektor Ingegärd Määkiä, ansvarig för skola och förskola i Pajala.

– Jag hoppas att det är tillfälligt. Vi har många duktiga pedagoger som jobbar med de yngre eleverna och det kan mycket väl hända att vi kommer att få en större efterfrågan i framtiden.

Ytterligare satsningar
Minoritetsspråken kommer att stärkas ytterligare nu med den nya språklagen som enligt planerna ska träda i kraft 1:a juli i år. Även regeringens så kallade minoritetspolitik genomgår nu en reform, med en planerad proposition till riksdagen i vår.

När integrations- och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni besökte grannkommunen Gällivare i slutet av förra året berättade hon att regeringen tänker satsa ytterligare 70 miljoner kronor på landets minoriteter från och med 2010.

Efterlyser läroböcker
En del bidrag har Pajala kommun redan fått till att utveckla läromedel för meänkieli, till exempel jobbar man med att omvandla en del av litteraturen som finns till datorprogram. Men det behövs mycket mera stöd till läromedel eftersom de få läroböcker som finns kanske inte just lockar sjätteklassarna, säger Astrid Kruukka, fritidspedagog som undervisar i meänkieli och musik i Pajala.

– Dilemmat är att även en 13-14-åring måste ha nybörjartexter, men ändå texter som intresserar dem. Det får inte vara för barnsliga texter. Så det måste finnas material som är anpassade även för dem men som är enkelt att läsa.

 

Marcus Eriksson, SR Ekot
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".