Vuovdegats styrelseledamot Carl-Gustaf Lundgren vill minska på resorna
GIRON

Sametinget vill bli miljövänligare

Samerna ska bli förebilder när det handlar om miljöfrågor. Det vill sametingets styrelse som tagit fram en livsmiljöprogram som ska vara till grund för sametingets och samers liv.

Redan för 13 år sen beslutade sametinget om ett miljöprogram för sametingets politik. Men det rann ut i sanden. Nu vill Sametingets styrelse ta miljöfrågorna på allvar.

– För vår egen del är det viktigt att fungera som ett levande exempel för hur vi kan hantera miljön idag och de kommande miljöförändringarna, säger sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer från Samelandspartiet.

Programmet gäller alla 
Styrelsens nya livsmiljöprogram ska vara till grund för sametinget men också för samerna. Styrelsen vill dom från och med i år och tre år framåt satsa sju miljoner för miljöarbetet.

– Det är ett övergripande program för hela den samiska förvaltningen av naturresurserna och kulturen, säger Sara Larsson som är styrelseledamot för Min Geaidnu.

Videokonferenser
Sametingets kansli har redan idag lågenergilampor. I framtiden vill sametingets styrelse även ge stöd till forskning som syftar till en bättre miljö och man vill även att politikerna ska resa mindre.

Vuovdegats styrelseledamot Carl-Gustaf Lundgren säger att man vill försöka använda sig av videokonferensutrustning.

– Man ska inte alltid behöva resa så långt för mötena, säger han.

”Leva som man lär”
Sametingets livsmiljöprogram har även råd till hur alla ska jobba för en bättre miljö i Sápmi. Det handlar om mindre användning av motorfordon och att tänka på att äta lokal mat är några av råden.

Lars Anders Baer säger att den samiska kulturen historiskt sett har byggt på en balans mellan resursutnyttjande och natur utan att förstöra näringsunderlaget. 

– Om vi vill bevara våran trovärdighet så är det viktigt att leva som vi lär.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".